Peppelhout in de Nationale Milieudatabase

Sinds eind februari zijn twee producten van Peppelhout opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD): geschaafde planken voor binnen- én buitentoepassing. In de NMD is de MilieuKostenIndicator (MKI) van verschillende bouwmaterialen opgenomen. Een MKI vat alle milieueffecten van een materiaal samen in één score – uitgedrukt in euro’s.

Gunstige score

De MKI voor de populieren binnenproducten van Peppelhout is vastgesteld op 0,34 euro per m2, die voor thermisch gemodificeerde buitenproducten 0,61 euro per m2. Dit zijn hele gunstige scores vergeleken met vooral geïmporteerde houtproducten. Belangrijkste reden is een korte keten van Nederlandse ketenpartners die op korte afstand van elkaar gevestigd zijn en flink geïnvesteerd hebben in een milieuvriendelijke machinepark (denk aan o.a. zonnepanelen en elektrische heftrucks).

Onderzoeksproject

Peppelhout participeerde afgelopen 2 jaar in een onderzoeksproject, dat als doel had om meer biobased bouwmaterialen op te nemen in de Nationale Milieudatabase. Het onderzoeksproject werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de Kennis- en Innovatieagenda van de Topsector Agri & Food. Het opstellen van de LCA werd uitgevoerd door Agrodome Advies & Ontwikkeling.

Het hele nieuwsbericht staat op de site van Peppelhout