Agrarisch erfgoed en excursie gerenoveerde boerderij op 19 april

Peppelhout, toepassing van lokaal geteeld populierenhout

Wie zich oriënteert op materiaal voor de renovatie van een boerderij, hoeve of schuur, ziet soms door de bomen het bos niet meer. Het aanbod aan natuurlijke of meer bewerkte materialen is enorm. Maar wie een blik in het verleden werpt, merkt dat bij de bouw en afwerking van die gebouwen veel lokaal beschikbaar hout is gebruikt. En dat is niet zonder reden; het was vaak in ruime mate voorhanden, praktisch, veelzijdig en betaalbaar.

In gebieden waar populieren van oudsher veel voorkomen (lichtere klei/leemhoudend zand) zien we dat eigenaren van boerderijen vroeger ook vaak kozen voor toepassing van lokaal geteeld populierenhout. Het hout van deze snelgroeiende boom is licht, isolerend, groeit prima in Nederland en bleek ook toen al ideaal als wand, dakbeschot of deur.

En dat is nog steeds zo. Sterker nog: eigenaren, architecten, aannemers en de erfgoedsector bezorgen de vertrouwde populier een ware comeback. Voor Peppelhout reden genoeg om agrarisch erfgoed extra aandacht te geven.

Excursie gerenoveerde oude boerderij

Heb je een oude boerderij én renovatie- of restauratieplannen, of ben je hier als bouwkundige, architect of aannemer professioneel bij betrokken? Dan ben je op vrijdagochtend 19 april 2024 welkom in Udenhout. Peppelhout houdt die dag een excursie over dit boeiende onderwerp. Vanaf 9.00 uur ben je welkom in de gerenoveerde boerderij van Kees Weijtmans in Udenhout.

Meer informatie en aanmelden voor een bezoek aan de boerderij .