Actueel
datum
9 december 2021
foto
Bron:EFI
titel
bron
EFI
Van uitdagingen naar kansen
EFI lanceert “Systemische oplossingen voor opschaling van urgent ecosysteemherstel voor bosgerelateerde biodiversiteit en ecosysteemdiensten” (SUPERB)
Dit vierjarige project wordt uitgevoerd door een consortium van 36 wetenschaps- en praktijkpartners uit heel Europa en geleid door European Forest Institute. SUPERB wordt verder ondersteund door ten minste 90 regionale tot internationale geassocieerde projectpartners, die allemaal een sterke band hebben met het beheer en de bescherming van Europese boslandschappen (bijv. ministeries van landbouw en natuurbescherming en overheidsinstanties uit meer dan 20 Europese landen, verenigingen van landeigenaren, certificeerders, financiers, NGO’s enz.). Vanaf december 2021 wil SUPERB ons boslandschap herstellen door een stimulerende omgeving te creëren voor implementatie van bosherstel en -aanpassing op verschillende schalen.
Lees over het waarom en de urgentie voor herstel op de website van EFI (engels)
Actueel
datum
1 december 2021
foto
Bron:flickr
titel
bron
NOS | artikel
De grootste bouwbedrijven van Nederland bereiden zich voor om meer huizen van hout te gaan bouwen. Zo werkt BAM aan een fabriek waar vanaf 2025 duizend houten woningen per jaar uit gaan komen; ook Heijmans en andere grote spelers wil het aantal huizen dat met hout wordt gebouwd gaan uitbreiden.
Volgens de bouwsector is het nodig om meer te bouwen met hout om de klimaatdoelstellingen te halen. “Tijdens de productie van beton en cement komt waanzinnig veel CO2 vrij, ongeveer 7 procent van de wereldwijde uitstoot komt van cementproductie”, zegt TU Delft-onderzoeker Pablo van der Lugt. “Hout slaat tijdens de groei CO2 op en dat blijft vastgelegd tijdens het gebruik ervan. En tijdens de productie is er veel minder uitstoot dan bij beton.”
Huis uit de fabriek
Er zijn al veel kleinschalige projecten in Nederland waarbij huizen grotendeels van hout worden gemaakt. Startblock heeft een fabriek in Emmeloord. Deze week werden er vier huizen kant-en-klaar uit de fabriek naar Ridderkerk gereden. Ze hoeven daar alleen nog op de juiste plek te worden geplaatst en aangesloten te worden op riolering, de waterleiding en het stroomnet. Uiteindelijk komen er 32 huizen te staan.
Lees het hele artikel op de website van de NOS
Actueel
datum
26 april 2021
foto
Bron:Robinia
titel
bron
LinkeIn | Vakblad natuur bos landschap/ LinkedIn
René Klaassen (Stichting Hout Research), Bas Lerink, Ute Sass-Klaassen, Paul Copini, Jan den Ouden (Wageningen University & Research) & Pim Kupers (H+N+S Landschapsarchitecten)
De Nederlandse overheid wil dat de Nederlandse bos- en houtketen vanaf 2030 jaarlijks 1,5 Mt extra CO2 vastlegt. Dit betekent meer bos en structureel meer houtgebruik in de bouw. In opdracht van LNV hebben de schrijvers verkend wat de bijdrage aan de CO2-vastlegging zou kunnen zijn van gebieden langs de provinciale wegen en snelwegen. Zij hebben gekeken naar de mogelijkheden om meer en stabieler bos te creëren met ook een productiefunctie voor bouwhout en met behoud van de functie als begeleiding van infrastructuur. De resultaten van deze studie leveren ook nieuwe inzichten op voor meer koolstofvastlegging in kleine bosarealen in Nederland.
Voor vergroening van de bouw is meer hout nodig.
Ook de Nederlandse bossen en bosgebiedjes kunnen hieraan bijdragen met behouden van alle bosfuncties. Een artikel in het vakblad natuur, bos en landschap over de mogelijkheden voor houtproductie in kleine arealen maar ook over verbetering van de bosvitaliteit, een goede inpassing in het landschap en een goede wegbegeleiding. Een multidisciplinaire aanpak en een weg om meer en robuustere bossen te creëren en verduurzaming van de bouw te stimuleren.
of Lees meer op LinkedIn/Rene Klaassen.
Actueel
datum
8 april 2021
foto
Bron:Robinia (Flevohout)
titel
bron
Bosgroepen.nl
De Bosgroep heeft, samen met Stichting Probos, een aantal bouwstenen geleverd ter ondersteuning van de bossenstrategie van de provincie Flevoland. De bossenstrategie is deze week geaccordeerd door Provinciale Staten.
Kijk voor inspiratie ook eens in het Flevohout, het voorbeeldbos is van Flevolandschap en Stichting Robinia.
Resultaat van het onderzoek is onder andere een kaart met zoekgebieden voor nieuw bos buiten het Natuurnetwerk.
De eerste bouwsteen betreft een analyse van de vitaliteit van de bestaande bossen. De tweede geeft een beeld van mogelijke locaties voor aanplant van nieuw bos. En de derde geeft een overzicht van sturingsinstrumenten voor vitaal en nieuw bos.
De drie deelrapporten zijn samengevat in een toegankelijke brochure
U kunt hieronder de deelrapporten lezen:
- Deelrapport 1: Vitaliteit en revitalisering van de Flevolandse bossen
- Deelrapport 2: Afwegingskader en kansenkaart nieuw bos in Flevoland
- Deelrapport 3: Instrumenten en financiering voor bos
Lees meer over bouwstenen voor de flovolandse bossensstrategie …
Actueel
datum
30 maart 2021
foto
Bron:NOS / WUR
titel
bron
NOS ARTIKEL OVER FOUT HOUT
uit het NOS artikel: Of jouw tuinset of jacht van fout hout is kom je waarschijnlijk niet te weten”
Via isotopenonderzoek ontdekte de NVWA in 2019 bijvoorbeeld dat een deel van teakhouten tafels die binnenkwamen via Rotterdam waren gemaakt met hout uit Myanmar. De import van teakhout uit Myanmar is niet toegestaan in de EU, omdat het land geen informatie geeft over of het illegaal gekapt is of niet.
Voor consumenten blijft het moeilijk om te ontdekken hun tuinset van hout is dat illegaal is, zegt Benden van de NVWA. Kopers kunnen letten op het FSC-keurmerk, maar ook dat is niet feilloos. Bedrijven blijven eindverantwoordelijk.
Lees meer over project TIMTRACE (WUR) …
illustratie bij artikel Timtrace project
Agenda
datum
21 januari 2021
foto
Bron:probos.nl
titel
bron
houtwereld.nl en probos.nl
Stichting Probos en Communicatiebureau de Lynx verzorgen op donderdag 21 januari het online symposium ‘Bosuitbreiding in Nederland’.
Hoe realiseren we dat?
Centraal staat de vraag: hoe komen we van boskrimp naar bosgroei? Er wordt de laatste jaren veel gesproken over bosuitbreiding in Nederland. De plannen rollen over elkaar heen, met de Bossenstrategie als klapstuk. Maar tot nu toe leidt dit nog nauwelijks tot groei van het areaal bos. Waar ligt dat aan en hoe zorgen we dat die bosuitbreiding er wel komt? Want bossen zijn van grote maatschappelijke waarde. Ze versterken de biodiversiteit, leveren hout, dragen bij aan de gezondheid van mensen, zijn belangrijk voor de recreatie. Bovendien leggen bossen CO2 vast en zijn dus hard nodig om klimaatverandering tegen te gaan. De online meeting duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Deelname kost niets; wel is vooraf aanmelden verplicht.
meer informatie en aanmelden …
Archief
Oude nieuwsberichten:
Nieuwsarchief 2021… Nieuwsarchief 2020… Nieuwsarchief 2019… Nieuwsarchief 2018…
Wilt u nieuws of agendapunten toevoegen?
Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?
Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.
Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.
Aanmelden bericht
Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.
Graag vermelden / toevoegen:
- titel en eventueel datum/tijd/adres
- alineatekst van maximaal 100 woorden
- een link naar meer informatie
- een link naar uw logo / afbeelding
- naam, factuuradres, banknummer.
Voorwaarden
Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.
Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.
We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.
Introductie
Stichting
Actueel
Kennis
- Van aanplant tot eindproduct
- CO2 opslag in bos
- CO2 opslag in hout
- Douglas
- Lariks
- Thuja/Western Red Cedar
- Acacia is geen Robinia
- Keurmerken
Informatie
- Hout – Bos – Producten
- Tuinhouttips
- Houtgebruik binnen en buiten
- Bosaanleg
- Leveranciers houten producten
- Gemeenschappelijke tuin
- Hout en brandveiligheid
- Bomen herplanten (RVO)
- Robinia laanbomen (WUR – pdf)
- Het Nederlandse bos (VNBL – pdf)
- Nieuwsarchief