Lariks

Larikshout

Lariks is een houtsoort met duurzaamheidklasse lll/lV en kan onder andere toegepast worden voor waterwerken, damwand, steigers, vloeren en spanten voor boten. Rondhout wordt gebruikt boor heipalen, afrasteringpalen, steigerpalen, boompalen etc. Gezaagd Lariks kan voor bouwhout worden toegepast: dragende en niet-dragende constructies kozijnen, ramen en deuren, gevelbetimmeringen, binnenbetimmeringen, trappen en vrachtwagenvloeren.

aanplant boom  stammen  zaaghout

Oorsprong en eigenschappen

De hoogte van de bomen varieert van 30 tot 40 meter, met een diameter op borsthoogte van 0.5-1.0 meter. Typerend voor deze naaldboom is dat de naalden in de winter afvallen. Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin, geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur. Voor een naaldhoutsoort is Lariks vrij zwaar, Het uiterlijk en technische eigenschappen van de Larikssoorten verschillen door hun gelijke structuur en kleur zo weinig dat ze niet van elkaar zijn te onderscheiden.

De oppervlakteafwerking van Lariks hout is goed, zowel met oplosmiddelhoudende- als met watergedragen verfsystemen.

Lees de PDF met meer informatie over lariks en over de prachtige toepassing met larikshout in de Kaapse bossen

Lariks

De lariks mag zich weer verheugen op een grote belangstelling
van de houtmarkt voor binnen- én buitentoepassingen.

 

Toren van Lariks

Een mooi voorbeeld van het gebruik van lariks is
te vinden in de Kaapse bossen, nabij Doorn op de
Utrechtse heuvelrug.

detail toren van lariks

Met zijn uitstekende houteigenschappen, grote duurzaamheid en goede verkrijgbaarheid is de lariks herontdekt als milieuvriendelijk bouwhout.