Informatie Stichting Robinia

Houtgebruik

De juiste houttoepassing voor buiten en binnen.

Stichting Robinia wil het juiste gebruik van hout bevorderen. Dit betekent hout gebruiken in een toepassing waarvoor de desbetreffende houtsoort het meest geschikt is. Elke houtsoort heeft immers specifieke eigenschappen. Zo is de ene soort vooral geschikt voor binnentoepassingen en de ander voor buitentoepassingen. Door deze benadering worden milieubelastende behandelingen, zoals verduurzamen, vermeden. Tevens komen de eigenschappen van houtsoorten zo veel beter tot hun recht.

In twee schema's samengevat
  • Buitentoepassingen zoals: palen, vlonders, schuttingen, pergola's en picknicktafels.
  • Binnentoepassingen zoals: parket, trappen, keukens en deuren.

Hout schema's

Tuinhout tips

Stichting Robinia heeft een aantal tips voor verantwoord gebruik van tuinhout.

Diverse Europese houtsoorten zijn uitstekend te gebruiken in de tuin. Zoals tamme kastanje, eiken, robinia, douglas en lariks. Vanuit het oogpunt van vermindering van transport verdient dit de voorkeur boven FSC tropisch hout. Bovendien is er volop Europees hout te koop met FSC of PEFC label te koop. Ook zijn er nieuwe milieuvriendelijke technieken ontwikkeld die hout beter bestand maken tegen weersinvloeden.
Let op: er wordt nog steeds met metaalzouten geïmpregneerd hout aangeboden. Vaak zelfs met een een FSC of PEFC label. Hiermee koopt u geen verantwoord milieuproduct, maar een milieuvervuilend product gebaseerd op goede grondstoffen. Geïmpregneerd hout dat op grote schaal in schuttingen, pergola's en picknicktafels wordt verwerkt geeft onnodige risico's voor het milieu en de gezondheid.

Lees verder ...

Leveranciers Europees hout

Soorten als robinia en tamme kastanje zijn nog niet overal beschikbaar. Om u op weg te helpen heeft Stichting Robinia op basis van ervaringen met diverse leveranciers een aantal bedrijven geselecteerd die deze houtsoorten op voorraad hebben en goed kunnen meedenken met de klant. Deze lijst is niet uitputtend, er zijn meer leveranciers. Tips welkom.
Naast robinia en tamme kastanje leveren deze bedrijven vaak ook eiken, lariks en douglas van Europese herkomst. De genoemde bedrijven leveren in Nederland en België.

Het gaat om hout voor:

Beschoeiingen, Bruggen, Damwanden, Geveltimmerwerk, Kozijnen, Gezaagd hout, Hekwerken, Meubilair, Palen, Parket, Plantenbakken, Rondhout, Speeltoestellen, Timmerwerk, Trappen, Tuinhout, etc.

Adressen van leveranciers

 

Bosaanleg en beheer

Om hout te kunnen gebruiken moet het wel eerst groeien.

Particulieren, bedrijven en organisaties kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Heel direct door bos aan te planten op eigen grond of door dit door anderen te laten doen.

In de praktijk merken wij dat veel mensen enthousiast zijn om zelf bos aan te leggen, maar vaak stranden op een aantal obstakels, die bij de realisatie van bos om de hoek komen kijken. Daarom hebben wij een stappenplan ontwikkeld om bos aan te leggen. Met een aantal zaken die van te voren onderzocht moeten worden om de kans op succes te bepalen.
Als deze stappen zijn doorlopen komt de keuze van de boomsoorten aan de orde.

Keuze plantmateriaal

Voor particuliere aanplanters hebben wij informatie beschikbaar van een aantal zeer geschikte boomsoorten.

Lees verder ...

 


Boekjes en rapporten

brugzoete kersapenheuleiktuinset gelforttamme kastanje
Deze boekjes en rapporten zijn (als PDF) gratis op te vragen voor donateurs:

  • Robinia, van aanplant tot houtproduct
  • Snoeihandleiding Robinia pseudoacacia
  • Praktijkgids ziekten en plagen Robinia pseudoacacia
  • Boskriek, een nieuwe impuls voor het landelijk gebied