Van aanplant tot eindproduct

Over bos, hout en kennis over de houtketen

Aanplant – Groei – Oogst – Zagen – Verwerking – Eindproduct

De ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel

Aanplant

Welk bostype past het beste bij het doel? Wat is het bodemtype, wat zijn de grondwaterstanden en welke soorten passen hierbij en zijn geschikt om op het beschikbare stuk grond te planten?

Groei

Groeien, groeien en beter laten groeien. Door de aanplant goed te beheren, tijdig te dunnen en de beste bomen te behouden, kan de oogst aanzienlijk meer opbrengen dan bij onbeheerde opstanden.

Oogst

 Het oogstdoel bepaalt het bosbeheer. Paalhout is al na korte tijd te oogsten. Zaaghout heeft meer tijd nodig. Voor robinia is 25 - 40 jaar voldoende. Een eik heeft ca. 80 - 120 jaar nodig om net zo dik te worden.

Zagen

Bij het zagen hoort het drogen. Beide een stap die ervoor zorgt dat de eigenschappen van het hout tot hun recht komen. Vakmanschap en ervaring is hier uiterst belangrijk.

Verwerking

De ene houtsoort is zacht en buigzaam en daardoor ook zeer goed te verwerken, te buigen en te spijkeren. Andere houtsoorten kunnen heel lastig zijn en alleen met speciale machines of gereedschap te bewerken.

Eindproduct

Hout is voor heel veel verschillende doeleinden te gebruiken. Om onnodige behandelingen zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk de eindtoepassing te kiezen waar de houtsoort het meest geschikt voor is. Dat voorkomt onnodig energie en materiaal gebruik.

 

De houtketen van begin tot einde

Aanplant en gebruik springen het meest in het oog als het om houtproductie gaat. Toch zijn de vele stappen die ertussen liggen zeker zo belangrijk. Iedere stap stelt andere eiden aan de deskundigheid van de bewerker maar ook aan de kwaliteit van het hout.

Informatie en technische details over bouwmaterialen van natuurlijke of biobased oorsprong vind u bij de producten op Kennisbank biobased en circulair bouwen.Wilt u meer weten over innovatieve houtachtige materialen, kijk dan ook eens op het 'Plantaardige innovaties bij Biobased Bouwen'.

Verschillende wijzen om een opbrengst van hout te krijgen.

Hout is een van de opbrengsten van de bosaanplant. Deze opbrengst is belangrijk om het bestaan van het bos op de langere termijn te kunnen garanderen. De vorm kan verschillen. Aanplant in rechte lijnen om de ruimte optimaal te benutten en de aanplant gemakkelijk te beheren. Of meer ruimte in het bos om ook meer ruimte te geven aan planten en struiken. Allebei kan, ook varianten daarbinnen. Voor recreatie is afwisseling hiertussen vaak erg aantrekkelijk.

Recht hout is handig voor de verwerking. Dit vraagt wel inspanning tijdens het beheer; dunnen, snoeien, selectie. Krom hout is handig voor unieke speeltoestellen of bijzondere constructies. Dit vergt meer creativiteit voor de verwerker, maar geeft meer ruimte in het beheer.