• twitter

Tweets archief


Nieuwsarchief 2020


Actueel

NPO screenshot De boom in
datum
16 december 2020
foto
Bron: NTR De Kennis van Nu
titel

Meer bomen, meer leven en dicht bij huis.

bron
NTR Seizoen 11 Afl. 16 - De boom in
Overal in Nederland sterven bomen door de aanhoudende droogte. Hoe maken we het bos weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering? Met een MRI-scanner voor bomen proberen plantfysiologen erachter te komen hoe het watertransport van een boom vastloopt als het water opraakt. Ondertussen houden onderzoekers van het Dendrolab (Wageningen Universiteit) bomen met meetapparatuur nauwlettend in de gaten en probeert Natuurmonumenten op de ruïne van het laatste oerbos van Nederland, het Beekbergerwoud, weer een nieuw bos te laten verrijzen.

Bekijk de uitzending De boom in (De kennis van nu van NTR) via NPO uitzending gemist. De uitzending begint met een korte reclame.


Actueel

stukje natuur logo
datum
1 december 2020
foto
Bron:StukjeNatuur
titel

De natuur in Nederland mooier maken

bron
Stichting StukjeNatuur

Meer bomen, meer leven en dicht bij huis.

Dat is de kern van hun verhaal.

Stichting StukjeNatuur wil 10 miljoen klimaatrobuuste bomen planten. Met uw bijdrage willen ze direct starten met het planten van 3 miljoen bomen op onze 80 gebieden door heel Nederland. Voor meer diversiteit en gewoon in Nederland.

Wie zit achter de Stichting? 

Twee bevriende natuurliefhebbers, Dirk van Hout en Will Oppo. Zij willen iets doen met hun voorliefde voor de natuur. Samen met FSC Nederland en de Unie van Bosgroepen is het idee van StukjeNatuur ontstaan.

Kijk op de website van StukjeNatuur voor meer informatie.


Actueel

hout - bouwen aan een biobased circulaire economie.
datum
21 augustus 2020
foto
Bron: houtnatuurlijkvannu
titel

Digitale uitgave van ‘Biobased bouwen met hout’

bron
Hout,Natuurlijk van nu

Een schat aan milieu-informatie over hout, houtgebruik en houtbouw in Europa

De uitgave ‘Wood/Building the bioeconomy’ van CEI-Bois is namens Centrum Hout ook in een Nederlandse (digitale) versie uitgebracht. De uitgave bevat een schat aan milieu-informatie over hout, houtgebruik en houtbouw in Europa.

Uitgave voor professionals in de bouw

De uitgave is vooral bedoeld voor projectontwikkelaars, architecten, bouwers en professionals die zich willen oriënteren op hout en houtbouw. Maar ook andere geïnteresseerden in hout, houtgebruik en houtbouw in Europa, vinden in deze digitale uitgave heel veel informatie over de circulaire (bio)economie.

Hout – bouwen aan de biobased circulaire economie

De digitale uitgave is te downloaden op de pagina Downloads – Hout,Natuurlijk van nu, in de map ‘algemeen’ onder de titel Hout – bouwen aan de biobased circulaire economie.


Actueel

datum
15 juni 2020
foto
Bron: klimaatveranda.nl
titel

CO2-balans bij gebruik van biomassa als energiebron

bron
klimaatveranda.nl

Gastblog van Prof. Guido van der Werf

Inleiding

Een uitgebreide en duidelijke blog over het gebruik van biomassa als energiebron. Waarbij zowel de voor- en nadelen aan bod komen.

Gastblog

Biomassa is onze oudste bron van energie maar is geleidelijk vervangen door fossiele brandstoffen. De laatste decennia is er weer een opleving van het gebruik van biomassa, met als doel fossiele brandstoffen te vervangen door bronnen met een lagere netto CO2-uitstoot. Biomassa is een containerbegrip met veel verschillende toepassingen, maar in de maatschappelijke discussies gaat het vaak over meestook van pellets (samengeperste stukjes hout) in kolencentrales, en over biomassacentrales op pellets of houtchips voor de productie van warmte. 

Lees verder op de site van klimaatveranda ..


Actueel

naar artikel boomsoorten edepot wur
datum
25 mei 2020
foto
Bron: WUR (edepot)
bron
@DeGroeneStad/WUR edepot

Groen in de stad

In deze soortentabel edepot.wur.nl/460540 is de positieve bijdrage van ruim 100 boomsoorten aan klimaat, waterhuishouding, luchtkwaliteit en biodiversiteit in de stad in beeld gebracht.

  Pdf met uitleg en tabel (op pagina 2)   


Actueel

filmpje formafantasia cambio
datum
25 maart 2020
foto
Bron: Instagram
titel

Formafantasma Cambio; kunstenaars en hout .....

bron
 Cambio/Formafantasma


Cambio is een lopend onderzoek van Studio Formafantasma naar de winning, productie en distributie van houtproducten, in opdracht van Serpentine Galleries. De website verzamelt de onderzoeksresultaten en stelt een archief samen van documenten, video's, boeken en artikelen over het onderwerp.

Bekijk het filmpje van deze 2 italiaanse kunstenaars die zich laten inspireren en werken met hout.

Meer informatie van Serpentine Galleries
Check: www.cambio.website


Actueel

schematische tekening bouwen en CO2 bos
datum
21 maart 2020
foto
Stichting Robinia
bron
Centrum hout - Hout natuurlijki van nu

 

Hout is het oudste bouwmateriaal ter wereld en bij uitstek een duurzaam materiaal. Ook is het een echt biobased materiaal: het is hernieuwbaar en volledig van biologische oorsprong. 

In vergelijking met andere traditionele bouwmaterialen is het een energie-efficiënte en milieuvriendelijke grondstof. Duurzaam hout kan een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen: hout heeft een lage milieubelasting en past goed in een circulaire economie.

Hoe het allemaal precies zit, hebben is samengevat in een interessante factsheet. De factsheet kun je downloaden via de site van houtnatuurlijkvannu.nl >

https://www.houtnatuurlijkvannu.nl


Actueel

schematische tekening bouwen en CO2 bos
datum
11 februari 2020
foto
Bron: Twitter @ItTakesAForest
titel

When trees are sustainably harvested .....

bron
 U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE

 

“When trees are sustainably harvested, wood continues to store carbon in the thousands of products we use every day. Trees then regrow, repeating the cycle.” Learn more about how wood products store & cycle carbon:

Read more ...

 

 


Archief

Oude nieuwsberichten:

Nieuwsarchief 2023...   Nieuwsarchief 2022...   Nieuwsarchief 2021...     Nieuwsarchief 2020...    Nieuwsarchief 2019...   


   

 

Wilt u nieuws of agendapunten toevoegen?

Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?

Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.

Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.

Aanmelden bericht

Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.
Graag vermelden / toevoegen:

  • titel en eventueel datum/tijd/adres
  • alineatekst van maximaal 100 woorden
  • een link naar meer informatie
  • een link naar uw logo / afbeelding
  • naam, factuuradres, banknummer.

Voorwaarden

Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.

Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.

We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.