Herbestemming voor zieke bomen in project De Rova te Zwolle

Agenda en nieuws Stichting Robinia


  • twitter

Tweets by @robiniast

Stuur een tweet naar @robiniast


Nieuwsarchief 2018


Nieuws logo wederzijds

es met informatiebord

datum

10 november 2018

foto

Wederzijds

titel

bron

Wederzijds – Stichting Agrodome
 

Een nieuwe bestemming voor zieke essen 

De invulling door  Studio Wederzijds  is bijzonder omdat er op dit moment ook een project loopt om het hout van zieke essen bomen in Zwolle een nieuwe bestemming te geven.

Een paar weetjes

  • bestaande balie omtimmerd met Zwols essenhout en front voorzien van gerecycled PET vilt.
  • overige interieurelementen gemaakt van massief Zwols essenhout (m.u.v. gefineerde FSC essen wand).
  • karpet is gemaakt van Econyl (gerecycled garen)
  • wandlampen en signing op de communicatiewand zijn gelaserd uit Zwols essenhout.
  • verlichting bestaat uit LED- spots en lijn verlichting.
  • hergebruikte stoelen gestoffeerd met restanten meubelstof door social enterprise Joustra stoelverzorger.

Lees meer op de website van Agrodome…


Nieuws

stadspark Maastricht

datum

18 oktober 2018

foto

Wikipedia/stadspark Maastricht

titel

bron

NL Greenlabel/Wageningen University & Research (WUR)
 

Onlangs zijn de eindresultaten van het publiek-private project ‘Ecosysteemdiensten van boomkwekerijgewassen; de baten van bomen en groen in de stad’ gepresenteerd. Alle actuele kennis is verzameld en vertaald naar praktische instrumenten voor planners, beheerders en boomkwekers.

De eindresultaten bestaan uit vier factsheets en een bomenposter. Het project is onderdeel van het programma De Groene Agenda en uitgevoerd door Wageningen University & Research en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein. Ook partners Van den Berk Boomkwekerijen, Boomkwekerij Ebben en Boomkwekerij M. van den Oever & Zonen hebben bijgedragen. 

Planners, beheerders en boomkwekers:

Vraag de factsheets en de bomenposter aan bij de WUR…


Nieuws

foto regenwoud

datum

15 oktober 2018

foto

oneworld

titel

bron

https://www.oneworld.nl
 

Bomen als natuurlijke remedie tegen de opwarming van de aarde

Niet alleen nieuwe windmolens en zonnepanelen helpen ons in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ook bomen dragen bij om de CO2 in de atmosfeer drastisch te beperken. “Bossen zijn echt de onbezongen helden in onze strijd tegen klimaatverandering”, aldus hoogleraar Milieuwetenschappen Deborah Lawrence van de University of Virginia.

Lees het volledige artikel op de website van OneWorld …


Nieuws

WRI-Tree cover loss

datum

24 september 2018

afbeelding

World Recourses Institue

titel

Trend wereldwijde ontbossing zet (vrijwel) net zo hard door

bronnen

NOS en World Recourses Institue (WRI)
 
Na een dieptepunt in 2016 zet de trend van ontbossing wereldwijd door. Vorig jaar verdween er per saldo – dus rekening gehouden met aangroei – bijna 16 miljoen hectare aan bos, een oppervlak gelijk aan bijna vier keer Nederland.

"Met duurzame bosbouw voor duurzame toepassingen is een wereld te winnen."

Het kappen van bossen ging met een tempo van veertig voetbalvelden per minuut, zei Frances Seymour van het World Resources Institute, waar de cijfersvandaan komen. Seymour sprak in Oslo, waar deze week een top plaatsvindt om te bespreken hoe bossen beschermd kunnen worden om zo de klimaatafspraken van Parijs waar te maken.

Lees het volledige artikel van de NOS …

Lees het artikel "When a Tree Falls, Is It Deforestation? " van WRI… .


Nieuws

schutting

datum

29 augustus 2018

foto

CEPI

titel

Wat kan een boom doen?

bron

CEPI (confederation of european paper industries)
Bossen beslaan ongeveer 40% van het Europese grondgebied (190 miljoen ha), waardoor Europa een van de meest bosrijke regio’s ter wereld is. Europa is in feite een van de weinige regio’s in de wereld waar de bosbedekking de afgelopen eeuw is toegenomen.

Boseigenaren dragen bij tot groei en banen in plattelandsgebieden en zorgen tegelijkertijd voor hout en ecologische diensten. Bosactiviteiten hebben een omzet van bijna € 500 miljard en er werken ongeveer 3,5 miljoen mensen. De industrie heeft geïnvesteerd in technologie om zijstromen en bijproducten om te zetten in innovatieve biobased producten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de bio-economie. Door meer te investeren in innovatieve technologieën, komen er steeds meer producten uit deze sector.

De bio-economie omvat de omzetting van afvalstromen in voedsel, veevoer, vezels, materialen, chemicaliën en bio-energie. Bioraffinaderijen, zijn industriële installaties die producten maken van hernieuwbare grondstoffen. Deze leveren materialen die fossiel-gebaseerde producten kunnen vervangen.

Een voorbeeld: houtverwerkingsfabrieken voor de productie van pulp en papier werken samen met bioraffinaderijen. Deze hebben het potentieel om een schat aan producten te leveren zoals te zien in de poster.

bekijk de poster op de site van CEPI…


Nieuws

schutting bron houtwereld

datum

10 augustus 2018

foto

Houtwereld

titel

Giftig chroom-6 nog steeds gebruikt voor tuinhout

bron

Houtwereld/Stichting Robinia
Het RIVM onderzoekt of ook gedetineerden en medewerkers van gevangenissen zijn blootgesteld aan gevaarlijke doses chroom-6. Minister Dekker heeft dat geantwoord op Kamervragen van de SP. In verschillende gevangenissen bewerkten en verwerkten gedetineerden tuinhout dat was behandeld met verf die chroom-6 bevatte. Er werden onder meer schuttingen van gemaakt, zo meldt NOS.nl.  

lees het artikel op Houtwereld…

Dat betekent dat het giftige chroom-6 nog steeds wordt verkocht en dat consumenten die dergelijk geïmpregneerd tuinhout kopen nog steeds worden blootgesteld aan het chroom-6. Door uitspoeling en bij de verwerking na het einde van de levensduur komt chroom-6 zo ook in het milieu. Vaak gaan dit soort schuttingen en andere producten in de tuin maar 5 tot 15 jaar mee.

Tip: koop hout dat is behandeld met mileuvriendelijke afwerklaag of koop onbehandeld hout. Behandel het zelf eventueel met lijnolie voor de kleur of laat het onbehandeld zo dat het gaat vergrijzen.

meer tuinhouttips …


Nieuws

sstadspark groningen

datum

2 augustus 2018

foto

wikipedia – stadspark Groningen

titel

Natuur is het ‘groene’ antwoord op klimaatverandering

bron

nrc.nl
Artikel van Lodewijk Hoekstra- oprichter van NL-Greenlabel en ambassadeur voor Trees for All- over de positieve effecten van bomen in dorpen en steden.

Het Klimaatakkoord is te veel gericht op energie, vindt Lodewijk Hoekstra. Oplossingen moeten we zoeken in de natuur. „Een park kan wel tot zeven graden koeler zijn dan de versteende omgeving.”

Welke parasol bindt fijnstof, dempt het stadslawaai, houdt regenwater in de bodem vast, zuivert de lucht en slaat CO2 op? Juist, een boom. Als we de klimaatverandering en haar effecten willen beperken, laten we dan goed naar de natuur kijken – het kan heel simpel zijn.

lees het volledige artikel op NRC…


Nieuws/Agenda

foto linde

datum

8 juni 2018 / symposium climate trees op 20 juni

foto

pxhere

titel

Linde vs. robinia: welke boom verkoelt de stad het beste?

bron

boomzorg.nl
 

Bomen koelen hun omgeving af en stedelijke hitte-eilanden profiteren daarvan. Uit onderzoek blijkt nu dat de mate van koeling sterk afhangt van de boomsoort en de omstandigheden in de omgeving. Wetenschappers van de Technische Universiteit van München vergeleken de wijzen waarop de linde en de robinia de stad verkoelen.

Symposium

Om de hitte in de stad zoveel mogelijk tegen te gaan, moeten we gazons meer irrigeren om hetzelfde koeleffect te bereiken. Een andere optie is om de boomsoorten die we planten in onze steden aan te passen aan het steeds warmer wordende klimaat. Benieuwd hoe we dit moeten aanpakken? Kom naar het internationale symposium ‘Climate Trees‘, dat op 20 juni plaatsvindt in Dodewaard.


Nieuws

artist impression gebouw

datum

10 maart 2018

foto

Trouw-persgroep

titel

Een echt circulair gebouw verdient beter

bron

Trouw
 

In trouw stond op 23 februari een interessant opiniestuk van FSC Nederland over circulair bouwen en dat er veel te vaak weinig aandacht is voor materialen als hout die niet opraken en geen schadelijk afval opleveren..

"Laten we bij circulair bouwen toch vooral denken aan het gebruik van materialen die niet opraken en geen schadelijk afval opleveren, aldus Mark Kemna van FSC Nederland, keurmerk voor verantwoord bosbeheer.

Het artikel ‘Paspoort voor een écht circulair gebouw’ geeft een goed inzicht in hoe we onze bouwmaterialen door middel van een materialenpaspoort een langere levensduur kunnen geven. Maar ik hoop toch niet dat daarmee het begrip ‘circulair bouwen’ is gedefinieerd.

Naast een grondstoffen- en afvalprobleem hebben we ook een urgent energie-, lees CO2-probleem. Dat lossen we niet odoor vrolijk beton, staal of andere fossiele materialen te blijven produceren, en daar vervolgens dankzij een materialenpaspoort over vijftig of honderd jaar een bevredigend vervolg aan te geven. Circulair bouwen kent veel betere oplossingen en ons milieu vraagt ze ook."

lees verder op de website Trouw…


Nieuws

foto kroon

datum

23 januari 2018

foto

Sticihting Robina

titel

Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer

bron

bewustmethout.nl
 

Door duurzaam hout tot gemeengoed te maken in Nederland wordt een impuls gegeven aan duurzaam bosbeheer wereldwijd!

Maar liefst 24 partijen slaan met het Convenant ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’ de handen ineen om hout uit duurzaam beheerde bossen tot gemeengoed te maken in Nederland. Naast het ministeries van Buitenlandse Zaken hebben 13 branches in de hout-, bouw-, meubel- en retailketen, FNV Bouw, CNV Vakmensen en 7 maatschappelijke organisaties het Convenant ondertekend.

Meer weten? lees verder op de website van bewust met hout…


Nieuws

foto regenwoud

datum

13 januari 2018

foto

pxhere

titel

Natuurbegraafplaats in robiniabos Drente

bron

Dagblad van het Noorden
 

In Nieuwerhorm is een Natuurbegraafplaats gerealiseerd waar ooit een robinia-productiebos was gepland. Nu wil Ab van Middelkoop op zo’n acht hectare grond een natuurbegraafplaats in Eesergroen aanleggen.

Deze bossen zijn door Groen Invest aangelegd. Het project liep om diverse redenen spaak en Groen Invest ging op de fles. Uit het faillissement kocht de in Donderen woonachtige Middelkoop met zijn partner Harry Elzinga onder meer percelen in het Friese Nieuwehorne, Grolloo en Eesergroen met als doel die te transformeren tot natuurbegraafplaatsen. In Nieuwehorne met succes: twee jaar geleden werden daar de eerste mensen begraven.

Meer weten? Ga naar het artikel van DVHN …



Archief

Oude nieuwsberichten:

Nieuwsarchief 2021…     Nieuwsarchief 2020…    Nieuwsarchief 2019…   Nieuwsarchief 2018… 

   

Wilt u nieuws of agendapunten toevoegen?

Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?

Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.

Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.

Aanmelden bericht

Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.

Graag vermelden / toevoegen:

  • titel en eventueel datum/tijd/adres
  • alineatekst van maximaal 100 woorden
  • een link naar meer informatie
  • een link naar uw logo / afbeelding
  • naam, factuuradres, banknummer.

Voorwaarden

Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.

Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.

We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.

 


Introductie
Stichting
Actueel
Kennis
Informatie
Projecten

Contact