Stichting Robinia, Europees kwaliteitshout voor een duurzaam leefmilieu

Stichting Robinia
Europees kwaliteitshout voor een duurzaam leefmilieu  

Introductie


Wie zijn wij?
Stichting Robinia is een kennis- en informatiecentrum over duurzaam gebruik van grondstoffen voor een gezond leefmilieu. Alle betrokkenen van teler tot consument en van overheid tot natuur- en milieuorganisatie, kunnen bij haar terecht met vragen of voor advies. De stichting is gespecialiseerd in houtsoorten die weinig worden gebruikt, maar vanuit milieuoogpunt een beter marktaandeel verdienen. Stichting Robinia is een ideële en onafhankelijke organisatie.


Krom gegroeid robiniahout wordt vaak onterecht als afvalhout verwerkt. Hier is een speeltoestel met kromme palen gemaakt.


Achtergrond

Waarom hout?

Hout is van nature een duurzame grondstof. In vergelijking met andere grondstoffen wordt hout snel opnieuw gevormd. Bomen kunnen in 20-100 jaar goed zaaghout produceren. Aardolie, erts, zand en klei hebben daar eeuwen voor nodig. Daarnaast geeft hout geen schadelijke straling af, zodat het ook nog eens een gezond product is.
Hout moet duurzaam geteeld, verwerkt en gebruikt worden

De voordelen van hout komen pas goed tot hun recht wanneer hout ook op milieuvriendelijke wijze geteeld, verwerkt en toegepast wordt.  Dat betekent:

  • Bij aanplant rekening houden met de toekomstige behoefte aan hout, natuur en recreatie
  • Beheren op milieuvriendelijke wijze en rekening houden met toekomstig gebruik.
  • Zoveel mogelijk delen van de boom benutten, dat betekent ook toepassingen vinden voor kleinere afmetingen en bijproducten (honing, vruchten, medicijnen).
  • Voor gebruik in de buitenlucht hout met een hoge duurzaamheid gebruiken, zodat geen extra bewerkingen nodig zijn zoals verduurzaming met milieubelastende stoffen.
  • Zuinig omgaan met kwalitatief hoogwaardig hout: alleen daar toepassen waar het echt nodig is.

de houtketen; van aanplant tot eindproduct


Europees hout: minder transport

In Europa staat veel hout met uitstekende eigenschappen. Dit hout wordt om allerlei redenen weinig gebruikt. Soms is de houtsoort gewoon onbekend of is de markt niet ontwikkeld. Gebruik van deze houtsoorten betekent efficiënter omgaan met hout; het hout hoeft dan geen lange weg af te leggen. Dat betekent minder transport.

Adres


Stichting Robinia
Postbus 494 / PObox 494,
6700 AL Wageningen, The Netherlands

Veerstraat 122, Wageningen
Tel: 0317 427570 / +31 317 427570

info@robinia.nl

Het laden van boomstammen.

      Ga naar de introductiepagina
Introductie
     Ga naar de inhoudsopgave
Inhoudsopgave
    Ga naar de startpagina
Startpaginia / Homepage