Tuinhouttips, informatie Stichting Robinia

Stichting Robinia


Tips voor duurzaam houtgebruik in de tuin. 1. Koop bij voorkeur een duurzame Europese houtsoort voor tuinhout dat langer dan tien jaar moet staan: robinia, tamme kastanje, eiken, lariks.
 2. Dit geldt met name voor hout dat in aanraking komt met de bodem. U kunt bijvoorbeeld voor uw schutting best minder duurzaam hout gebruiken, voor die delen die niet met de bodem in aanraking komen. Voor palen en frame neemt u wel duurzaam hout.

 3. Koop voor toepassingen die minder lang staan goedkopere onbewerkte Europese houtsoorten.
  Wanneer u van te voren weet dat de zandbak na vijf jaar weer weggaat, dan is het niet nodig om hiervoor een duurzame houtsoort te kiezen.

 4. Kijk voor tuinmeubilair ook naar eiken- of robiniahout.
  Deze houtsoorten zijn steeds meer te koop en van goede kwaliteit, zodat u niet automatisch hoeft te belanden bij tuinmeubilair van teak of andere tropische hardhoutsoorten.

 5. Let bij aankoop van hout op of het een keurmerk van goed beheerde bossen draagt. (FSC, PEFC).
  De genoemde keurmerken geven aan dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. De keurmerken zeggen niets over de kwaliteit van het hout en over wat er na de kap met het hout is gebeurd.
  Let er dus op dat het goed beheerde hout niet op een milieuonvriendelijke wijze verder is verwerkt, zo is bijvoorbeeld ge´mpregneerd vuren met FSC-label te koop bij bouw- en tuinmarkten. Lees er hier meer over.

 6. Koop geen ge´mpregneerd hout.
  Jaarlijks komt hiermee 100.000 kilo zware metalen in het milieu. Omdat er door heel Nederland verduurzaamd hout gebruikt wordt, is er weinig controle op waar deze blijven. Bij een juiste keuze van de houtsoort is het gewoon niet nodig om verduurzaamd hout te gebruiken. Het gaat doorgaans zelfs korter mee dan de duurzame soorten.

 7. Let op waar het hout of houten product vandaan komt
  Hoe dichter bij huis hoe lager de milieukosten van het transport.
  Een nadeel van hout dat uit gebieden buiten Europa komt is dat door de grotere afstanden de door het transport veroorzaakte milieukosten hoger zijn. En waarom moeten we hout van ver halen terwijl het dichterbij ook prima geproduceerd kan worden.

 8. Gebruik hout zo efficiŰnt mogelijk
  Koop de juiste maat en hoeveelheid en verspil het niet.

 9. Onderhoud uw houten producten goed met natuurlijke producten.
  Gebruik voor het onderhoud natuurlijke producten, zoals lijnolie en natuurlijke was. Hierdoor gaat het hout zolang mogelijk mee en wordt het milieu niet onnodig extra belast.

 10. Gebruik ook eens tweedehands hout.
  Veel, nog uitstekend hout, gaat de afvalverwerking in. Het komt dan in het meest gunstige geval terecht in de spaanplaat industrie, maar wordt ook vaak gewoon verbrand. Dit is lang niet altijd nodig omdat het hout vaak best nog opnieuw kan worden gebruikt voor toepassingen in de tuin.

 11. Zorg voor een gescheiden afvoer.
  Dit is vooral van belang voor ge´mpregneerd hout of geschilderd hout: stook het niet zelf, geef het goed herkenbaar mee met de vuilnisdienst of lever het gescheiden in bij het plaatselijke kringloopstation.
TIP: denk ook eens aan een levende heg of een wilgentenen schutting.Kijk voor milieuvriendelijke tuintips ook eens bij De Wilde weelde, de landelijke vereniging van ecologische hoveniers
tuin en klimhek van robiniahout, blijft 25 jaar goed

     Ga naar de introductiepagina
Introductie
     Ga naar de inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Leveranciers     Ga naar de startpagina
Startpaginia / Homepage