Raamblad 2003-3, Stichting Robinia

Vroege Vogelsfestival 2003, VARA

Impressie VARA’s Vroege Vogel Festival
Eind september werd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het radioprogramma ‘VARA’s Vroege Vogels’ in Apeldoorn een grote natuur- en milieumanifestatie gehouden.
Stichting Robinia was hier ook bij aanwezig.

Belangstelling voor natuur en milieu groot
Het was goed om te zien dat er, ondanks het erg slechte weer, zoveel mensen op de been waren gekomen om op het festival in het park Berg en Bos kennis te maken met alles wat er in Nederland op het gebied van natuur- en milieuorganisaties aanwezig is.
Maar liefst ruim 40.000 mensen hadden er regen, kou en een lange reis voor over. Hieruit blijkt dat het milieu nog helemaal in de belangstelling staat.

Reacties op stand Stichting Robinia
De hele dag door was er een constante stroom van belangstellenden voor Stichting Robinia. Doordat wij onze stand hadden gecombineerd met Stichting VIBA Expo konden wij de breedheid van duurzaam gebruik van grondstoffen goed naar voren brengen.
Opvallend was dat veel mensen al wel bewust zijn van de noodzaak om verstandig om te gaan met grondstoffen, maar dat de weg naar de juiste leverancier of toepassing voor de consument minder gemakkelijk te vinden is. Door onze aanwezigheid en informatie hebben wij een groot deel van de bezoekers verder op weg kunnen helpen.

Andere deelnemers
Naast het geven van informatie aan bezoekers is zo’n festival altijd een mooie gelegenheid om te zien wat er verder gebeurd. Zo vonden wij het erg leuk dat organisaties en bedrijven die met hout bezig zijn, de Europese houtsoorten weer volop toepassen. Er waren onder andere leuke voorbeelden te zien in de tuin van de vereniging Wilde Weelde en mooi meubilair bij meubelmakerij Lagerweij.
De Wilde Weelde toonde dat hout in zijn meest pure vorm (ongeschilde stammen robinia) hele fraaie pergola’s kan opleveren, terwijl Lagerweij juist een mooi afgewerkte tafel van inlands essen en kersen kon laten zien. Een prima demonstratie van verstandig houtgebruik, waarbij de specifieke eigenschappen van het hout ten volle worden benut en er zo min mogelijke milieubelasting optreedt.

Verstandig gebruik van hout weer verder
Wij denken dat door dit soort festivals de bekendheid en toepasbaarheid van Europees hout nog meer gaat leven, ook onder een breed publiek. Als de bezoekers de informatie die zij hebben gezien ook weer doorgeven komt het verstandige gebruik van hout weer een stapje verder.     
Inhoudsopgave
    
Terug naar Raamblad