Raamblad 2006, Stichting Robinia

Een andere kijk op hout

Hout ervaren bij Vrij in Hout
Afgelopen oktober tijdens de houtdagen op Fort bij Vechten kon men verschillen in hout ervaren. Zien, voelen en ruiken als thema’s bij een nadere kennismaking van wel 40 houtsoorten verzorgd door Ronald Vrijenhoef van “Vrij in Hout”.

Op 7 cm dikke tafelbladen van de zeer witte paardekastanje gezaagd uit een stam met een breedte van 80-100 cm werden gebruikt als sokkels voor de uitstalling van tientallen houtsoorten. Bezoekers van de houtdagen konden zo de variatie in kleur, karakter, tekening, geur en gevoel ervaren. Niet alleen de bekende houtsoorten zoals beuk, inlandse en Amerikaanse eik, iep, populier, robina, zoete kers waren aanwezig, maar ook de zwarte noot, atlasceder, metasequoia en taxus. De mooie blokken hout kon men vasthouden, bevoelen, beruiken, wie dat wilde kon een blok kopen om thuis als sokkel te gebruiken.

Verzagen tot eindproduct
In de naaste omgeving lagen niet alleen stammen van verschillende boomsoorten en was er een mobiele zaag, maar ook een aantal eenvoudige producten kon men daar zien zodat de bezoeker bewust werd gemaakt van de trits van boom via verzagen en verwerken tot product. De eigenschappen van de verschillende houtsoorten vragen volgens Ronald gewoon om passende toepassingen. Naast bekende aspecten als duurzaam en hardheid kwamen hier juist ook zaken als de geur (bijvoorbeeld van de Chamaecyparis, de atlasceder en de metasequoia) en het warme gevoel (weer de metasequoia) aan bod.

Elk hout is bijzonder
Om het karakter van de houtsoorten, de jaarringen, de soms grote verschillen tussen het kernhout en het spinthout beter tot zijn recht te laten komen had Ronald ook voorbeelden van kleine gebruiksvoorwerpen opgesteld. Een simpele schuine doorsnede van de stam van een Chamaecyparis, mooi opgeschuurd en de bast was schoongeborsteld, was ineens een snij- of kaasplank. Een speciale uitstraling laat de doorsnede van de slangenden tonen waarbij er vier ingegroeide zijtakken heel mooi te zien zijn. Voor normale houttoepassingen is dergelijk hout van weinig waarde, maar als kaasplankje geeft dit net een fraai uiterlijk. Het vormen van gaffels in de stam bij de groei van robina was heel goed te zien in een snijplank van robiniahout. De twee kernen zijn volledig ingegroeid en in dit geval ook mooi met elkaar vergroeid tot een stevig stuk hout. In deze plank is het uiterlijk van een uilenkop te zien. Fraaie voorbeelden die op een andere manier het karakter van de houtsoorten lieten zien.

Metasequoia als vloer
Ronald haalde ook een anekdote aan over een metasequoia, als voorbeeld dat veel mensen wel ideeën hebben om op speciale wijze hout toe te willen passen, maar vaak de juiste materialen niet kunnen vinden of de mogelijkheden niet zien die er zijn te maken in de eigen situatie. Zo kon een veel te grote metasequoia die vanwege zijn grote omvang toch echt weg moest, direct dienen als vloer in een meditatieruimte bij dezelfde bewoner. Het heerlijk geurende hout (de etherische oliën in het hout blijven die tot in lengte van dagen afgeven en werkt ontspannend) en de zachte en warm aanvoelende oppervlakte maakte dit hout zeer geschikt voor de meditatieruimte. Voor dagelijks gebruik als soort te zacht, maar voor een dergelijke specifieke toepassing prima en vulde de zoektocht in die men doende was naar een geschikte houtsoort. Je moet er maar op komen.

Kerstversieringen
Een nieuwe trend was te zien in de verschillende versierselen uit hout gedraaid die als kerstversiering kunnen dienen. Op de foto hierboven zijn vier voorbeelden te zien (Raamblad 2006). Een klokje uit de Chamaecyparis (mooi licht hout met een rustige tekening), een druppel van de fluweelboom waarbij de verschillende jaarringen goed zijn te zien door de lichte en donkere kleuren, een eikel met hoedje uit hout van de gouden regen (het donkere kernhout in groot contrast met het lichte spinthout, dat weer omgeven door een donkere bast) en heel speciaal een kerstbal uit een “slapende” beuk waarbij de verkleuringen door de schimmelaantasting een mooie tekening laat zien. Deze bal is in vieren gezaagd, uitgehold,van een kerstboomfiguur voorzien en weer in elkaar geplakt, hetgeen tot een apart beeld heeft geleid.

Met hout kan dus meer dan verwacht
Houten versiering voor in de kerstboom, sokkels voor zomaar of om kunst op te plaatsen, kaasplankjes, niet alleen voor het gebruik maar als fraaie voorbeelden van de verschillende soorten hout en hun uitstraling.

Meer informatie:
Ronald Vrijenhoef 06 53977361


Inhoudsopgave
    
Terug naar Raamblad