Raamblad 2009, Informatie stichting Robinia

Vilt als wandbekleding
Natuurlijk, warmte-isolerend en geluiddempend


De specifieke eigenschappen van vilt maken dit product uiterst geschikt voor interieurtoepassingen. Viltproducent VanVilt werkt samen met architecten en ontwerpers en komt daarbij tot verrassend vernieuwende driedimensionale toepassingen van dit ambachtelijke materiaal.

Eeuwenoude techniek
Het vervilten van wol is een eeuwenoude techniek die snel weer aan populariteit wint. De basis ervan is simpel: met water en zeep wordt wol gewreven tot een plastisch materiaal dat tal van vormen kan aannemen. Vilt heeft ecologische eigenschappen: de productie ervan is milieuvriendelijk en het product is water- en vuilafstotend. Bovendien is vilt warmte- en geluidsisolerend.

Van Vilt
Van Vilt heeft zich in de laatste jaren gespecialiseerd in het ontwikkelen van ruimtelijke toepassingen van vilt. Anneke Hoogervorst, eigenaar van Van Vilt: “in opdracht van Nederlandse ontwerpers hebben we een aantal interieurtoepassingen ontwikkeld die flink de aandacht trokken. Onze eerste productie was de vilten stoel, voor ontwerper Bert Jan Pot, die door museum Boijmans van Beuningen is aangekocht. Sindsdien werken we veel met productontwerpers samen.”

Toepassingen
Inmiddels weten ook architecten en interieurontwerpers hun weg naar VanVilt te vinden. Voor het Amsterdamse communicatiebureau Vinland Concepts en Campaigns ontwierp VanVilt onlangs een vilten wandbekleding, in samenspraak met interieurontwerper Kees van der Laan. Anneke Hoogervorst: “Vinland verhuisde naar een casco studio, een kale ruimte met betonnen wanden en een epoxyvloer. Het bureau wilde een omgeving waarin natuurlijke materialen een bijdrage zouden leveren aan een betere akoestiek en een warme sfeer. Samen met de interieurontwerper hebben we toen bedacht dat we een muur van 20 m2 zou bekleden met dik vilt.” Het resultaat is een robuuste ruigvilten wand die geluiddempend en warmte-isolerend is. Door het gebruik van verschillende soorten wol die met elkaar vermengd zijn, ontstaat er een structuur die dan weer glad, dan weer oneffen is. Op verschillende plekken zijn de vezels beter te zien. Het geheel geeft de indruk van een huid. Zo geeft de wand warmte aan een koele ruimte.

VanVilt ziet meer mogelijkheden voor het gebruik van vilt als wandbekleding of ruimtescheiding. “Je kunt met vilt in diverse tinten en diktes een unieke bekleding maken, toegespitst op het gebruik. Daarnaast kun je vilt ook met andere natuurlijke vezels mixen. De mogelijkheden zijn legio en nog lang niet allemaal uitgedacht”, aldus Anneke Hoogervorst.

Contactgegevens
VanVilt
Anneke Hoogervorst
Kadoelenweg 328
1035 NS Amsterdam
020 4922601
www.vanvilt.nl     
Inhoudsopgave
    
Terug naar Raamblad