Raamblad 2004-1, Stichting Robinia

Robinia rupsbanden

Bijzondere houttoepassing

De toepassingen voor Robiniahout zijn legio. Dat werd maar weer eens bewezen door Dick Frijters, donateur van Stichting Robinia.
In zijn dagelijks werk als boomverzorger komt hij regelmatig Robinia’s tegen die vanwege hun ouderdom of fysieke toestand een gevaar opleveren voor de omgeving en daarom gekapt dienen te worden. In het verleden verwerkte Dick Frijters dit hout in tal van toepassingen zowel binnen als buiten. Enkele jaren geleden kwam hij echter in contact met een loonwerker die hem vroeg of hij een duurzaam alternatief wist voor de kunststof balkjes die als aandrijfwerk in rupsbanden worden gebruikt. De kunststof balkjes waren weliswaar zeer slijtvast, maar braken na enige tijd doormidden vanwege de hoge belasting.
Dick Frijters is toen begonnen met het produceren van 400 robinia balkjes die door de loonwerker als vervanging van de kunststofbalkjes op de rupsbanden zijn geplaatst. Na een proefdraai periode bleken de robinia rupsbanden uitstekend te voldoen en zijn er nog twee rupsbanden uitgerust met robinia-aandrijfbalkjes. De machines met de robiniarupsbanden worden nu ingezet bij maaiwerkzaamheden in gras- en rietlanden.
Stichting Robinia juicht dit soort initiatieven van harte toe. Het idee is namelijk van alle kanten duurzaam te noemen. Niet alleen wordt een niet-hernieuwbare bouwstof als kunststof vervangen door de hernieuwbare en daarmee duurzame grondstof hout, ook wordt er aan ‘robiniaresthout’ uit plantsoenen, tuinen en lanen nog een duurzame bestemming gegeven. Het initiatief van Dick Frijters sluit daarom perfect aan op één van de speerpunten van Stichting Robinia: Optimaal en duurzaam gebruik van hernieuwbare grondstoffen.

Meer informatie Dick Frijters
Greveling 36
9654 PV Annerveensche Kanaal
Tel.: 0598-491358
E-mail: d.frijters@compaqnet.nl
     
Inhoudsopgave
    
Terug naar Raamblad