Raamblad 2005-1, Stichting Robinia

Hout in de Tuin
Pergola’s bieden veel mogelijkheden

Nu het eindelijk lekker warm is geworden is het weer tijd om in de tuin te gaan werken, luieren en genieten. Uiteraard zorgt u voor een milieuvriendelijk onderhoud, maar vergeet ook de keuze voor het materiaal niet. De tuin is bij uitstek de plaats voor duurzame ecologische toepassingen. Hout zou een vast onderdeel moeten zijn.
In dit artikel geven wij een voorbeeld van een belangrijk en vanoudsher bekend tuinonderdeel: De Pergola.


Pergola
De pergola is één van de oudste tuinelementen, al in de eerste tuinen werd de pergola toegepast. De eerste bekende tuinen waren immers te vinden in de zonovergoten gebieden waar schaduw een groot goed was. De pergola biedt een prima beschutting voor de tuinbezoeker tegen de zon. De pergola zorgde er verder voor dat zowel vruchten (met name druiven) en bloemdragende klimmers volop tot hun recht konden komen. Ook als vormelement is de pergola een aanwinst voor de tuinontwerper. Een pergola geeft veel diepte aan een tuin en vergroot het oppervlak van de tuin door een extra verdieping aan de tuin toe te voegen.

Een pergola van hout
Welk materiaal past er beter bij een tuin dan hout. Hout is immers afkomstig van de grotere versies van uw tuinplanten. Hout, mits milieuvriendelijk behandeld, is verder een volledig natuurlijk materiaal, dat eventueel ook in de vervalfase prima in een tuin past. In geval van de pergola gaat het vooral om de vele constructiemogelijkheden die hout biedt. De pergola bestaat uit twee belangrijke elementen: de steunpalen en de ondersteuning en/of begeleiding van de (klim)planten. Bij een optimaal gebruik van hout kunnen deze beide functies door verschillende houtsoorten worden ingevuld. Ook biedt dit veel mogelijkheden voor combinaties met andere materialen zoals staal of steen.

Voorbeelden
Hoewel de pergola in feite een bijna oneindige variatie kent beperken wij ons hier tot het gebruik van hout. Vooral robinia leent zich goed voor een grote variatie in vormen. Twee ecologische hoveniers die veel ervaring hebben met het toepassen van hout in pergola’s zijn Peer Stevens en Jeroen Charpentier, beide zijn lid van de vereniging Wilde Weelde (zie kader). In bijgaande foto’s ziet u een paar fraaie voorbeelden van toepassingen. Zij hebben een voorkeur voor de robinia vanwege de duurzame eigenschappen van het hout en zeker ook vanwege de grote variatie in natuurlijke vormen.

pergola van robinia

Zij maken pergola’s van ruwe stammen, hierbij komt bijvoorbeeld de gegroefde stam van robinia prima tot uiting. Verder half bezaagd, waardoor er en leuk contrast ontstaat tussen de gladde kant en de ruwe kant.

pergola robinia,halfbezaagd

Geheel bezaagd geeft weer een strakke uitgangssituatie en tenslotte is er de mogelijkheid om de geheel bezaagde stam nog verder op te werken door het schaven van ronde kanten etc. Een erg mooi effect kan verkregen worden door optimaal gebruik te maken van de natuurlijke grillige groeiwijze van de robinia. Natuurlijke krommingen, gaffels en zijtakken bieden een bijzondere uitstraling. De keuze is uiteindelijk afhankelijk van de tuin: formeel, natuurlijk of modern.

Natuurlijke variatie
Op deze wijze wordt de klassieke pergola een onderdeel van de tuin waarin de persoonlijke invulling die u wilt geven aan de tuin. Wellicht geven de foto’s inspiratie om nog meer van uw tuin te kunnen genieten.

Voor meer informatie:

Peer Stevens
Hoge Dijksweg 19
4041 AW Kesteren
0488 482594
peerstevens@tiscali.nl

Jeroen Charpentier
Kerkwijk 107
5258 KB Berlicum
073 5033533
charpentier@planet.nl


     
Inhoudsopgave
    
Terug naar Raamblad