Raamblad 2003-3, Stichting Robinia

Meijer Hout


Meijer Hout verwerkt milieuvriendelijke en Europese houtsoorten
Meijer Hout is een bedrijf dat milieuvriendelijke Europese houtsoorten verwerkt. Het is een klein bedrijf dat zich met name bezighoudt met de productie en levering van Robinia recreatie meubelen (diverse types banken en picknicksets), slagbomen, diverse hekwerken en infopanelen.


Het bedrijf is in 1988 opgericht als Meijer Groen- en Recreatiebeheer door Richard en Harry Meijer. In 1999 is besloten het deel van de groenvoorziening af te stoten en zich volledig toe te leggen op het maken en ontwerpen van diverse openlucht recreatieve voorzieningen.

Geen Tropisch hardhout
Al in de beginjaren van het bedrijf werd door de opdrachtgevers de vraag gesteld om openlucht recreatie meubilair te leveren waar geen tropisch hardhout in verwerkt was.
De opdrachtgevers - natuurbeherende instanties, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, provinciale landschappen en gemeentes, maar ook particulieren - waren duidelijk op zoek naar goede alternatieven.

Uitwisseling van kennis en ervaring
Nadat Meijer Hout aanvankelijk was gestart met het maken van picknicksets en diverse soorten banken van inlands Eiken, bleek het onderhoud (beitsen) als een groot nadeel te worden beschouwd. Op zoek naar alternatieven kwam Robiniahout in beeld en werd contact gezocht met Stichting Robinia.
Uiteindelijk resulteerde dit in een bedrijvenplatform. Richard en Harry Meijer onderkennen al vanaf het begin in 1992 het belang van Stichting Robinia, maar ook de samenwerking en contacten van het bedrijvenplatform voor uitwisseling van ervaring en kennis.

Groeiende markt
Na aanvankelijk met “kinderziektes” te maken te hebben gehad op het gebied van toelevering, houtkwaliteit en maatvastheid kan Meijer Hout nu zeggen dat deze zaken onder controle zijn en ze een goed en duurzaam product op de markt brengen. Dit blijkt uit een gestage groei van opdrachten en opdrachtgevers voor het bedrijf.

Erkenning
Duidelijk blijkt ook dat het product Robinia meer bekendheid, erkenning en waardering krijgt. Met name op manifestaties en beurzen worden er steeds minder kritische vragen gesteld over deze houtsoort.
Ook merkt Meijer Hout dat landschapsarchitecten het gebruik van Robinia steeds vaker voorschrijven; alleen moet d.m.v. voorlichting nog duidelijker geschetst worden wat wel en niet kan op het gebied van lengtes, doorsneden etc.
Hierin ligt mogelijk een leuke taak voor Stichting Robinia.

Wie meer van Meijer Hout wil weten kan de website raadplegen of contact opnemen met:
Meijer Hout
Verlaatweg 3
8243 PS Lelystad
tel: 0320-212136
gsm:0654-902993
fax: 0320-212198
email: info@meijer.hout
website: www.meijer-hout.nl
     
Inhoudsopgave
    
Terug naar Raamblad