Raamblad 2009, Informatie stichting Robinia

Vormgeven met natuurlijke grondstoffen in het interieur


Het Agrodome is gebouwd met natuurlijke en nagroeibare grondstoffen. Dit is ook te zien in het interieur. Wat overheerst zijn de natuurlijke kleuren van hout, bamboe en leemverf. In een project zoals het Agrodome is het gebruik van natuurlijke interieurmaterialen vanzelf-sprekend. Je verwacht niet anders vanwege de voorlichtingsfunctie op het gebied van duurzaamheid die het Agrodome heeft. Deze vanzelfsprekendheid is nog lang niet overal zo voor de hand liggend. Vooral als het gaat om meubilering, stoffering en verlichting.

Meubels.
In het Agrodome staan nu meubels van gelakt (acryl) rotan, hout, glas en gerecycled kunststof. Voor de aanvullende/vervangende meubilering in de presentatie- en kantoorruimte wordt uitgegaan van houtproducten die met een natuurlijke olie (ev.in kleur) afgewerkt. Voor het zitmeubilair heeft interieurarchitect Jan Franssen stoelen aangeboden die betaalbaar ( 210,00 tot 333,00 per stuk), duurzaam, eigentijdse vormgegeven en gemakkelijk in onderhoud zijn. Van de bestaande schragentafel met glazen blad worden de schragen ver-vangen door een op maat gemaakt beukenhouten frame met 4 poten. Hout is een nagroei-bare grondstof met uitstekende tactiele eigenschappen die juist behouden blijven als ze behandeld worden met een natuurlijke olie. Meubels van hout zijn meestal te repareren en, afhankelijk van de vormgeving, te restylen waardoor de gebruik- (levens-)duur verlengd wordt.

Gordijnen.
De presentatieruimte op de begane grond ligt pal op het zuiden. Om hinder van de zon tijdens voorlichtingsbijeenkomsten te voorkomen is gekozen voor een transparante 100% linnen gordijnstof. Deze stof filtert het zonlicht op een aangename manier terwijl het daglicht toch binnen kan komen. De gordijnen worden met zeilringen geconfectioneerd en opgehangen aan een aan het houten plafond gemonteerde houten roede. Bijzonder aan dit product is dat ze bedrukt kunnen worden in een patroon naar wens van de opdrachtgever. Linnen is een vezel die verkregen wordt uit de schors van de vlasplant. Het is een sterke vezel, goed warmtegeleidend en heeft een hoog vochtopnemend vermogen. Voor het glazen dak op de verdieping is een aanbieding gedaan voor een zonwering van geweven hout, uitgevoerd met afstandsbediening. Dit laatste is noodzakelijk vanwege de moeilijke bereikbaarheid van de ramen. Geweven hout heeft en natuurlijke warme uitstraling en is in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Daarmee in veel situaties bruikbaar.

Daglicht en kunstlicht.
De presentatieruimte op de begane grond heeft een wandvullend glasoppervlak in de zuidelijke achtergevel en in het midden een grote diagonaal geplaatste lichtkoepel. Samen met het licht dat via het atrium de ruimte inkomt, is het meestal niet nodig overdag gebruik te maken van kunstmatige lichtbronnen. Voor de algemene verlichting worden aan het plafond vierkante armaturen met fluorescentie lichtbronnen geplaatst. De armaturen worden diagonaal en in lijn met de bestaande diagonaal geplaatste lichtkoepel gemonteerd. Zo ontstaat er een onopvallende maar ritmische beweging in de ruimte. Op de plint wordt een houten lichtkoof geplaatst die voorzien is van LED verlichting. Hiermee worden wand en plafond van beneden af aangelicht. Door deze manier van verlichten blijft de wand vrij voor projecties bij presentaties. De combinatie van direct (plafondarmaturen) en indirect (LED verlichting in plint) biedt de mogelijkheid de sfeer per situatie aan te passen (lichtniveau en sfeer) aan het gebruik op dat moment.

Contactgegevens
Interieurarchitectuur & Projectinrichting Atelier Jan Franssen
Hoenveldsestraat 5 A
6665 NB Driel
026 - 4437583
info@atelierfranssen.nl
www.atelierfranssen.nl     
Inhoudsopgave
    
Terug naar Raamblad