Raamblad 2003-3, Stichting Robinia

Europees hout weer een logische keus


Recreatieterreinen: een natuurlijke plaats voor goed hout
Ongemerkt komt iedereen op steeds meer plaatsen onbehandeld inlands of Europees hout tegen. Vooral in bezoekerscentra en dierentuinen heeft Europees hout de laatste jaren zijn logische plek heroverd.


Bekendheid
De keuze voor onbehandeld inlands of Europees hout ligt voor een buitenattractie met een natuur- en milieudoelstelling voor de hand. Toch werd er in het recente verleden nog erg vaak voor het gangbare behandelde of tropische hout gekozen.
Gelukkig zijn nu steeds meer parken en organisaties weer overgestapt op het gebruik van inlands of Europees hout. Omdat de architect dit in zijn opdracht vaak mee heeft gekregen als voorwaarde, zijn er in de laatste jaren enkele verrassende gebouwen tot stand gekomen.
Enkele bekende attractiepunten met leuke toepassingen van inheems of Europees hout zijn: Apenheul in Apeldoorn, Theehuis de Posbank van Natuurmonumenten bij Rheden en Bezoekerscentrum Nationaal Park De Groote Peel van Staatsbosbeheer in Ospel.

Bezoekerscentrum Mijl op Zeven in Nationaal Park De Groote Peel
Het bezoekerscentrum Mijl op Zeven dat Staatsbosbeheer bij het Nationale Park De Groote Peel heeft gerealiseerd toont de mogelijkheden voor het toepassen van inlands hout in al haar facetten.
Het bezoekerscentrum is door Staatsbosbeheer in eigen beheer gerealiseerd in samenwerking met Renz Pijnenborgh, een architect met veel ervaring in het toepassen van hout op een duurzame wijze.
Het gebouw is geheel volgens ecologische principes gebouwd. Dit is terug te vinden in de keuze voor hout dat afkomstig is uit Nederlandse bossen.
Hoewel dit op het eerste gezicht voor de hand ligt als het gebouw door Staatsbosbeheer wordt gerealiseerd, was het toch moeilijker te realiseren dan gedacht. De oorzaak is dat er op dit moment nog erg weinig inlands hout aanwezig is dat voldoende kwaliteit heeft voor bouwconstructies.
Toch is het gelukt om het gebouw te voorzien van kolommen en dragers van Douglashout, met gevelwanden van Drents Lariks. De binnenwanden zijn grotendeels gemaakt van onbewerkt populierenhout. Dit hout is door haar lichte kleur erg mooi voor binnenruimtes.

Theehuis de Posbank, techniek ontmoet natuur
Bij de herbouw van het restaurant op de Posbank heeft de Vereniging Natuurmonumenten bewust gekozen voor een opvallend modern gebouw, dat toch verrassend goed past in het landschap.
Naast vele energiezuinige en duurzame bouwoplossingen, kenmerkt dit gebouw zich door de duidelijk zichtbare combinatie van kunstmatige met natuurlijke materialen. Bijzonder hierbij is de vloer van het restaurant-gedeelte die bestaat uit lokaal geoogste robiniastammen die in plakken gezaagd, met de kopse kant boven. En verder de duidelijk zichtbare steunpilaren van Europees Eiken en de prachtige berkenhouten vloer in de bezoekersruimte. Het resultaat is zeker het bezoeken waard, in combinatie met een wandeling in dit prachtige gebied.

Apenheul, pioniers in houttoepassingen
De Apenheul kiest bij de inrichting van nieuwe onderdelen of aankleding van het terrein veelal voor het toepassen van inlandse of Europese houtsoorten.
Een mooi voorbeeld hiervan vormt het orang-oetan-verblijf. Bij de constructie van het looppad is gekozen voor de combinatie van Douglas, Eiken en Kastanje hout.
Hierbij zijn de houtsoorten zodanig gecombineerd dat de eigenschappen van elke houtsoort ten volle wordt benut.
De Douglas is gebruikt voor de balken die het looppad dragen. Het hout van de Douglas is immers bij uitstek geschikt voor draagconstructies. Eikenhout is gebruikt voor het looppad, dat langs het buitenverblijf van de orang-oetans loopt. Deze keuze werd bepaald door de grote slijtvastheid van Eikenhout.
De palen die de hele constructie dragen zijn gemaakt van Kastanjehout. Hiermee wordt een natuurlijke uitstraling verkregen en wordt de duurzaamheid en constructie-eigenschappen van het Kastanjehout goed benut Doordat de constructie is ge´nspireerd op de bouwstijl van het leefgebied van de orang-oetans zal de bezoeker niet door hebben dat hier alleen Europese houtsoorten zijn toegepast.

De getoonde voorbeelden laten zien dat u misschien ongemerkt al langs heel wat leuke en goede toepassingen van Europees hout bent gelopen. Als u nog voorbeelden weet van dergelijke toepassingen in (druk) bezochte plaatsen dan horen wij dat graag.

     
Inhoudsopgave
    
Terug naar Raamblad