Raamblad 2004-2, Stichting Robinia

Gelfort BV


Gelfort B.V., Nieuwe eigenaar met vertrouwde producten

Het bedrijf Gelfort is al jaren een vertrouwd gezicht binnen het Bedrijvenplatform Europees Kwaliteitshout. Ongeveer een jaar geleden is het bedrijf overgenomen door de gebroeders Busker. Met deze nieuwe eigenaren aan het roer heeft Gelfort een nieuwe uitstraling gekregen, waarbij de vertrouwde kwaliteit van de producten wordt gewaarborgd. Hieronder volgt een korte introductie van het ‘nieuwe’ Gelfort.


Jarenlange ervaring
De naam Gelfort staat al jaren voor kwalitatief hoogwaardige producten van (Europees) hardhout. Het bedrijf maakt sinds 1984 hardhouten tuin- en parkmeubilair. In 1990 was Gelfort één van de pioniers die met de toen nog onbekende houtsoort robinia aan de slag ging. Het bedrijf is tevens één van de eerste leden van het bedrijvenplatform (toen nog gespreksplatform) Europees Kwaliteitshout. Gelfort groeide in de loop der jaren uit tot een belangrijke verwerker van robinia in Nederland.
In 2003 werd het bedrijf overgenomen door de broers Maarten en Paul Busker. De nieuwe eigenaren zijn geen onbekenden in de branche van tuin- en parkmeubilair. Naast Gelfort zijn zij eigenaar van Select Garden, een bedrijf dat hardhouten tuinmeubilair importeert voor met name het middensegment van de markt. Met overname van Gelfort hopen zij door de productie en verkoop van kwalitatief hoogwaardig hardhouten tuin- en parkmeubilair ook het topsegment te kunnen bedienen.

Productie en verkoop
De productieafdeling is gevestigd in Boven-Leeuwen. In dit moderne houtverwerkingsbedrijf wordt de bij Gelfort jarenlang opgebouwde kennis van houtselectie gecombineerd met geavanceerde productiemethoden. De verkoopafdeling van Gelfort is gevestigd in Hedel. De in Boven-Leeuwen geproduceerde producten worden van hieruit door het hele land (en zelfs tot over de landsgrenzen) verkocht.
Het assortiment van Gelfort omvat producten voor zowel particuliere tuinen als voor openbare ruimtes. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van de houtsoorten robinia, teak en verschillende FSC gecertificeerde hardhoutsoorten. De producten worden gekenmerkt door een origineel en ergonomisch ontwerp, waarbij een robuuste kwaliteit en een hoog afwerkingsniveau voorop staan.

Bedrijfsfilosofie
Gelfort heeft duurzaamheid en zorg voor het milieu van oudsher hoog in het vaandel staan. Er wordt daarom veel aandacht besteed aan de herkomst van het hout. Niet voor niets is Gelfort jaren geleden al begonnen met het verwerken van robiniahout uit Europa. Voor de productie van tuin- en parkmeubilair van tropisch hardhout wordt gebruik gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Op termijn wil Gelfort alleen nog maar hout met een FSC-keurmerk verwerken.

Robinia
Naast het gebruik van tropisch hardhout blijft robinia een belangrijke grondstof voor de producten van Gelfort. Volgens de nieuwe eigenaren van Gelfort is robinia, uit zowel commerciële als ideële overwegingen, nog steeds een aantrekkelijke houtsoort.

Vraag en aanbod
Ook de afgelopen jaren houdt de vraag naar robiniahouten producten aan. Met name overheidsinstanties en terreinbeherende organisaties willen graag duurzaam meubilair van Europees kwaliteitshout op hun terreinen. Onlangs nog zijn er Gelfort banken in de gemeenten Den Haag en Dessau (D) en op terreinen van Natuurmonumenten en het Waterschap de Zeeuwse Eilanden geplaatst.
Ondanks de nog immer stijgende vraag naar robiniahout, blijft het aanbod achter. Met name Gelfort ondervindt hiervan veel hinder. Door de hoge kwaliteitseisen die Gelfort aan het hout stelt, blijft het lastig om aan voldoende kwalitatief hoogwaardig robiniahout te komen. Betere onderlinge afstemming van de schakels in de houtketen moeten dit probleem in de toekomst uit de wereld helpen. Hier ligt dan ook een uitdagende taak voor zowel Stichting Robinia als voor de leden van het bedrijvenplatform.

Meer info
Wie meer wil weten over producten van Gelfort B.V. kan onder bedrijvenplatform kijken of contact opnemen met:
Gelfort B.V.
De heer Maarten Busker
Ammerzodenseweg 13a
5321 GA Hedel
tel. 073-5990041
fax. 073-5993008
E-mail: info@gelfort.nl
Internet: www.gelfort.nl     
Inhoudsopgave
    
Terug naar Raamblad