Raamblad 2006, Stichting Robinia

Acacia is geen Robinia
verwarring over de naam

Voor de echte kenners geen opzienbarend feit, maar in de wandelgangen en ook in de handel een wijdverbreid misverstand met gevolgen. Veel mensen kennen de robinia onder de naam acacia. Dat is niet de juiste naam. De officiele naam is immers Robinia pseudoacacia .Echte acaciaís groeien niet in Nederland. Belangrijk is verder dat de houtkwaliteit van de echte acacia beduidend minder is dan de houtkwaliteit van de robinia. Zo heeft robinia een duurzaamheidsklasse van I/II en de acacia slechts III.


Houtkwaliteit verschillend
Dit betekent in de praktijk dat het tuinmeubeltje dat u koopt van acaciahout veelal afkomstig is uit een (sub)tropisch en verweg gelegen land (bijvoorbeeld IndonesiŽ) en minder duurzaam is dan het tuinmeubeltje van robinia dat bestaat uit Europees hout. Door met name het verschil in loonkosten in het productieland zal het acacia meubeltje wel goedkoper zijn.

Het verschil nog even per soort toegelicht:
Robinia
Robinia behoort tot de familie der Leguminosae, de vlinderbloemigen. Het geslacht Robinia omvat circa 20 soorten en komt van nature uitsluitend voor in Noord Amerika en Mexico, daar noemt men de boom o.a. black locust. De robinia dankt haar naam aan Jean Robin. Deze plantte in 1603 in de paleistuinen van het Louvre de eerste robiniaís. Hij had ze opgekweekt uit Amerikaans zaad. Pas in 1753 gaf Linnaeus de boomsoort haar huidige naam: robinia naar Robin en pseudoacacia (schijnacacia) omdat het blad veel lijkt op een van de Australische acaciaís.

Acacia
Het geslacht Acacia behoort tot de familie der Mimosaceae. Rond 1820 werden de acaciaís in Zuid Frankrijk geÔntroduceerd vanuit AustraliŽ. Tegenwoordig zijn er meer dan duizend soorten acaciaís bekend, waarvan 650 soorten uitsluitend in AustraliŽ groeien. Een bekende soort is de Acacia Mangium, die in (sub)tropische landen als MaleisiŽ en IndonesiŽ veel wordt aangeplant in plantage verband. In Zuid Europa wordt vaak de Acacia dealbata of de Acacia longifolia aangetroffen.
De acaciaís kunnen op zeer diverse groeiplaatsen overleven als boom of struik, ook onder extreem droge omstandigheden zoals op het Afrikaanse continent. Daar wordt deze boom vaak gebruikt om erosie tegen te gaan.
De bloemen zijn bijna altijd geel en donzig. Bij de bloemist worden deze verkocht als ďmimosaĒ. Het hout wordt veelal gebruikt als brandhout of voor meubels.Inhoudsopgave
    
Terug naar Raamblad